Sunday, 10 April 2011

SPECIAL WISH..!!


this entry is special wish to all my friends include you ! HEE

wish all of you GOODLUCK in final exam ! do your best ok my friends ! insya Allah , everything will be fine :)

to all Journalism and FPBU student exspecially asmat fikri, nyna omar, asmasuriati muhammad, quadro phenia and others...ALL THE BEST K..!!


TO ANYONE THAT ALSO ATTEND FINAL OR ANY EXAM..WISH YOU TOO..GUD LUCK...^^


take care of yourself . take a good rest . bye ! HAPPY FINAL :D..

FINAL SEMESTER 6..



STADIUM TERTUTUP NILAI


MAJOR OF JOURNALISM

ISNIN 25/04/2011 

PENERBITAN KEWARTAWANAN MEDIA (ACJ3063) 


SELASA 26/04/2011 

MULTIMEDIA KEWARTAWANAN (ACJ3043)


RABU 27/4/2011

ETIKA DAN PROTOKOL (ACA4023)  


KHAMIS 28/04/2011  

KEUSAHAWANAN (MGC3012) 


JUMAAT 29/04/2011 

METODOLOGI PENYELIDIKAN (AAA3102)


RABU 04/05/2011  

PEMBERITAAN DAN PENULISAN RENCANA (ACJ305)



KHAMIS 12/05/2011

BAHASA INGGERIS III (UBE 2053) 

doakan yang terbaik untuk aku dan semua kawan-kawan OK! THANKS 

KENAPA SAYA NAK JADI WARTAWAN...??

Puspavathy Ramaloo bertanya, "kenapa anda pilih untuk jadi wartawan?"


Hurmmm... Apa jawapannya yer? Glamour kot? Sebab saya memang bercita-cita nak jadi TV host@news presenter@nak berada depan kamera supaya semua orang boleh tengok??


Agaknya jawapan aku yang mana satu? Kini aku sudah pasti!!! Jawapannya tidak ada di atas. Menjadi seorang wartawan tak seharusnya mengejar populariti dan glamour macam artis segala bagai! Wartawan boleh jadi agen khidmat masyarakat. Besar ertinya kepada mereka yang memerlukan.


Memang tugas wartawan mencari bahan berita untuk tatapan umum. Macam-macam elemen boleh dijadikan berita seperti perubahan, kontroversi, konflik dan "human interest". Semua orang mampu mencarinya tetapi apa yang membuatkan kita lebih bagus daripada orang lain dalam dunia kewartawanan ini?


Do people care about something that not related to them? Yes Of course not!!


Jadi, menjadi tugas wartawan untuk membawa audiens menyelami sesuatu perkara biarpun hal tu tiada kaitan dengan hidup mereka. Cabaran ini yang paling besar. Bagaimana nak menarik perhatian orang ramai supaya mereka prihatin terhadap apa yang cuba disampaikan oleh seseorang wartawan itu? Guna gambar dan shoot yang menarik ke? Nampak sangat mudah tapi hakikatnya sungguh berat tanggungjawab yang harus dipikul. Nak buat audiens tertarik dengan laporan yang didedahkan sangat sukar kerana tak semua manusia sama. Tapi untuk menjadi yang terbaik, ia perlu dilakukan. Berbekalkan kemahiran yang dipelajari, ditambah dengan usaha yang berterusan dan tidak jemu mendengar nasihat orang yang lebih arif/berpengalaman akan mengajar kita.

:LAWAK GILER !! :

wassup2..!!..


ai korang..^^ ..pe habaq..?cek harap hangpa sehat naa...hehe...


cek  nak share ngn hangpa satu cerita sal sorang wartawan nih !....zoOMm...*_^


Abu (bukan nama sebenar) merupakan sorang wartawan..al-kisahnya..satu petang tuh,dye lepak kat satu kedai mamak dekat ngan opis dye..abu ni baru balik dari cover satu event kat kolumpo..


sedang abu duk asyik pekena teh tarik...dye tetibe ,nampak owang ramai duk kecoh2 kat tengah jalan raya..mcm2 terlintas kat pikiran dye msa tuh..'knper tuh..?'sempat dye tnyer kat sorang mamat ni...mamat tu pun jawab,'ader kemalangan kot..'


'kemalangan..?wow..leh aku wat news ni..mne tw ley jadi frontpage..hehhe..'kata abu dalam hati...


abu pun tnpa buang masa, pegi la kat tempat ramai2 tuh..sesampai jew, dye xdapat nak amek shot yang terbaekk untuk tangkap gambar...


'cne aku nak wat ni..?'...haa!! ader idea...tetibe dtg idea supaya orang ramai kasi ruang kit untuk dye..


'tepi tepi pakcik....!!! itu anak saya..! "...


dengar jew orang ramai teriakan tuh..semua pakat lari kasi jalan kit kat abu ni...


tapi aper yang jadik...? upenyer2 sekor monyet mati kene langgar kereta...
abu pun xlme kat situ terus pecut cam xcukup tanah...


'malunya!!! tidak...'..


P/S : selidik lu sebelum wat paper..^^










Saturday, 9 April 2011

WARTAWAN :: KEMAHIRAN BAHASA PENTING...

SETIAP hari kita akan membaca berita-berita dan rencana di surat khabar atau majalah. Kita juga mendengar berita di radio atau menonton siaran berita di televisyen.


Pelbagai berita dan peristiwa disiarkan dan dilaporkan kepada kita melalui media massa. Siapakah yang melakukan tugas yang mulia ini? Sudah tentu ia dilakukan oleh wartawan dan wartawan penyiaran untuk media elektronik.


Tugas mereka ialah membuat liputan tentang peristiwa, kejadian, aktiviti dan sebarang kejadian yang boleh dijadikan bahan berita dan cerita untuk dilaporkan kepada pembaca, pendengar dan penonton.


Selain itu, kerjaya wartawan akan memberi peluang untuk bertemu dengan pelbagai golongan masyarakat seperti tokoh pemimpin, ahli politik dan ahli perniagaan. Seseorang yang bercita-cita menjadi wartawan perlu mempunyai kemahiran menulis, mampu menguasai bahasa Melayu dan Inggeris dengan baik serta berbakat dan juga kreatif dalam menghasilkan idea.


Tanpa memiliki ciri-ciri ini agak sukar bagi seseorang itu bertugas sebagai wartawan kerana kerjaya ini memerlukan seseorang itu menulis dan mengarang berita dan rencana dengan baik dan difahami. Mereka juga perlu menemu ramah sesiapa sahaja yang diperlukan sama ada dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris.


Sebagai wartawan, setiap hari mereka akan diberi tugasan membuat liputan peristiwa atau menemuramah individu tertentu.
Selepas itu, mereka akan kembali ke bilik berita untuk menulis berita atau rencana berhubung temu bual tadi.






amacam..?ader ciri2 camerawomen x..?hehe...



Kemudian berita atau rencana yang ditulis itu akan disunting oleh pengarang sebelum dicetak atau disiarkan di media. Perkembangan pesat industri media cetak dan elektronik akibat perkembangan ekonomi negara pula telah membuka peluang yang banyak kepada kerjaya kewartawanan khususnya di sektor swasta.


Banyak syarikat media cetak dan elektronik beroperasi yang beroperasi pada masa kini memerlukan tenaga kerja di bidang kewartawanan.


Selain itu, agensi kerajaan dan syarikat swasta juga memerlukan pegawai atau kakitangan yang mampu menulis dan mengarang mengenai pencapaian agensi dan syarikat masing-masing dengan tujuan menghebahkannya kepada umum.
Walaupun para lulusan dalam bidang kewartawanan dari universiti atau institusi pengajian tinggi (IPT) berpeluang menceburi bidang ini, sejak akhir-akhir ini, banyak syarikat media cetak dan elektronik cenderung memilih calon-calon yang mempunyai pengkhususan di bidang tertentu.


Ini kerana mereka mempunyai pengetahuan mendalam serta lebih memahami bidang mereka berbanding calon yang hanya mempunyai kelulusan dalam bidang kewartawanan. Calon yang tidak mempunyai asas kewartawanan akan dilatih oleh syarikat-syarikat media cetak atau elektronik.


Kerjaya kewartawanan mampu menawarkan gaji yang lumayan dengan gaji permulaan di sekitar RM1,500 serta ganjaran lain berdasarkan kelayakan akademik dan pengalaman kerja..

WARTAWAN..ANTARA PENGORBANAN DAN AIRMATA...


Assalamualaikum kengkawan…hehe…hope sht sllu dibawah hidayah ALLAH  hendaknya....amin..^^
Kali ni aku nak share ngan korang satu cerita berkaitan ngan kisah hidup seorang wartawan ni..cerita ni aku dapat masa duk berbual ngan sorang wartawan dari KOSMO…aku korek2 sket cerita sal wartawan ngan dye…pas ikut dye cover satu press conference kat istana budaya…aku jumper dye pun sbb kne siapkan tugasan ‘follow reporter’ yg madam Adzra punya assignment..naseb bek la dapat wartawan yang sporting cm dye ni..hehhe…
Firstly aku tanya dye...” best ke x jadi seorang wartawan ni..?” dye tanpa berat hati sudi la share ngan aku ni…”ramai orang ingat wartawan satu karier yang glamour, bercampur dengan manusia yang dalam kategori ‘rich and famous’, sana sini dilayan seperti VIP, sering keluar negara dan macam-macam lagi..
‘Itu tak nafikan, tanggapan itu ada asasnya…’
‘tetapi sebenarnya.., realitinya kehidupan sebagai wartawan bukanlah seindah yang disangka…’
‘wartawan  terpaksa bergelut dengan faktor masa (kerana perlu menyiapkan tugasan dalam waktu yang pantas), wartawan juga terpaksa berhadapan dengan kerenah editor yang selalunya garang dan cerewet, berhadapan dengan 1,001 macam pe’el manusia yang hendak mereka temuramah, berhadapan dengan risiko saman yang berjuta dan sudah pasti, terpaksa berhadapan dengan pelbagai risiko yang adakalanya boleh mengancam nyawa mereka sendiri sewaktu menjalankan tugas…’
‘gaji plak…? Aku teruskan ngan soalan yg mmg aku tggu2 jawapannya…
‘dari segi gaji pula, kalau nak diikutkan bukanlah besar sangat pun…’
‘masih ada syarikat akhbar yang bayar gaji wartawan mereka di bawah RM1,000 (sama dengan paras kemiskinan yang ditetapkan oleh kerajaan)….sebab itu bila diperhatikan, ramai graduan muda yang mula-mula bukan main excited lagi nak jadi wartawan alih-alih kerja tak sampai enam bulan lepas tu berhenti…’
‘semuanya gara-gara ‘kecewa’ dengan karier ini yang rupanya bagi mereka tidak seindah seperti yang disangkakan …sebab tu jugalah abang selalu ingatkan para wartawan muda agar berfikir banyak kali sebelum nak menyertai bidang ini kerana tanpa minat yang mendalam, agak sukar untuk seseorang itu bertahan dalam dunia kewartawan…sepak terajang dunia kewartawan ini actually sangat ‘luar biasa’…beliau tambah lagi…
‘ia bukan sekadar karier yang masuk pagi dan pulang petang, ia bukan sekadar karier yang tiap hujung bulan ambil gaji kat mesin ATM tetapi ia lebih dari tu…’
‘memang abang akui, ada wartawan yang sebegitu, sekadar datang ofis, pergi assignment then balik rumah, namun golongan wartawan sebegini selalunya gagal pergi jauh dalam karier mereka…’
‘kalau 10 tahun dulu mereka di takuk itu, 10 tahun akan datang pun macam tu lah saja, takde peningkatan, sekadar dok ‘gebang’ sana-sini yang mereka itu wartawan, hakikatnya mereka hanyalah golongan ‘tempelan’ dalam industri ini…’
‘abang cakap mengenai perkara ini bila mengenangkan nasib member abang dari Astro Awani, Ashwad ismail dan Shamsul Kamal yang bergelut antara ‘hidup dan mati’ kerana kapal yang mereka naik diserang sekumpulan komando Israel ketika menyertai misi kemanusiaan ke Gaza…’
‘ini bukanlah kali pertama wartawan  berhadapan dengan situasi berbahaya seperti itu..’
‘tapi beberapa tahun dulu wartawan Utusan, Marzuki Yusuf nyaris maut sebab  ditembak penembak curi sewaktu membuat liputan di Afghanistan, wartawan RTM dan The Sun juga nyaris terbunuh sebab diculik dan diserang penyerang yang tidak dikenali sewaktu membuat liputan di Iraq…’
‘actually ramai lagi yang terpaksa berhadapan dengan insiden-insiden bahaya camni…’
‘abang sendiri pun  pernah bergelut dan bertumbuk dengan ‘bapa ayam’ di Bukit Bintang dalam satu operasi mencegah pelacuran tahun lepas…’
nak jadi wartawan camni..kene kuat semangat tw...^^
tapi  tak ramai yang tahu tentang perkara-perkara camni sebab  sebagai wartawan, ia dah jadi sebahagian daripada tanggung jawab yang perlu dipikul, baik sebagai wartawan media cetak ataupun elektronik…’
‘percayalah kalau wartawan mati disebabkan tugasan, tidak akan ada kalungan bunga atau penghormatan negara untuk mereka..’
‘sebab kami bukan polis dan kami juga bukan tentera..’
‘namun sama ada anda setuju atau pun tidak, kami juga adalah pejuang mungkin bukan dengan senjata, tapi dengan cara kami sendiri...mungkin bukan dengan peluru, tetapi dengan pena yang terselit dicelah jari…’
Wallahualam..

Thursday, 7 April 2011

AKHBAR DAN WARTAWAN KENE SAMAN 5 JUTA...


Read this news carefully...^^



SHAH ALAM: Seorang lelaki hari ini memfailkan saman fitnah ke atas akhbar Sinar Harian, menuntut RM5 juta ganti rugi kerana menyiarkan satu artikel yang menggambarkannya hidup dalam keadaan daif. Mohd Yazid, 40, selaku plaintif menamakan penerbit akhbar Sinar Harian, Kumpulan Karangkraf Sdn. Bhd. (Karangkraf) dan tujuh yang lain daripada akhbar tersebut sebagai defendan.

Defendan lain ialah syarikat pencetak, Akhbar Cabaran Sdn. Bhd.; Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Hussamuddin Yaacub; Ketua Pengarang Kumpulan, Abd. Jalil Ali; Editor Kumpulan, Sri Diah; Editor Berita, Azmi Tarmizi; Editor Biro Selangor dan Kuala Lumpur, Lailatun Khalilah Nasir; dan wartawan, Nurul Huda Saiyuti. Writ saman difailkan melalui peguam, Muhd Azmi Talib dari firma guaman Tetuan Azmi Talib & Associates di pejabat pendaftaran Mahkamah Tinggi di sini.


Mohd Yazid dalam pernyataan tuntutannya mendakwa artikel 20 Nov 2009 di akhbar itu bertajuk "UMNO Prihatin Nasib Rakyat Daif" menceritakan tentang aktiviti gotong-royong Pemuda Umno Bahagian Tanjong Karang di rumah plaintif yang dikatakan hidup dalam keadaan daif. Dalam artikel sama, turut dimasukkan satu kenyataan plaintif bahawa dia bersyukur dengan sumbangan berbentuk pembinaan atap rumah, sedangkan beliau mendakwa tidak pernah ditemuramah wartawan berkenaan.

Mohd Yazid mendakwa artikel sama juga secara lalai, sengaja atau berniat jahat memberikan kefahaman salah kepada orang ramai iaitu gambaran bahawa beliau selaku ketua pemuda Umno cawangan sanggup mengaku seorang yang daif hanya untuk mendapatkan bantuan dari Umno demi kepentingan peribadi. Disebabkan itu, plaintif mendakwa beliau dan keluarga kini mengalami tekanan emosi selain kerugian wang ringgit dan kehilangan reputasi. Selain ganti rugi am RM5 juta, Mohd Yazid juga menuntut bayaran kos peguam sebanyak RM20,000 serta kos dan relif-relif lain yang difikirkan sesuai.

Jujur dan benar dalam melaporkan sesuatu berita..kalau tak,mungkin nasib mcm ni yang bakal kita terima...




KARAM SINGH WALIA.....



Assalamualaikum seme....^^.


Bermula ngan soalan yang wajib tnyer...pekhAbar..?harap2 sht sllu...hehe...di smping orang2 yang korang sayang yek..


skg jam 12.51 am...tp tbe2 mood nak memblog dtg plak..mata pun x mengantuk ag...aper ag..bukak lptop terus la menaip aper yg terlintas dlm mind ni..t hilang palk...=)


As a start..mula ngn stu soalan lu...korang kenal x saper ni..??

                    
mesti kenal kan..?lw x kenal...ader something wrong la ngn korg tuh..hehhee...
sebenarnya....aku nak kongsi ngn korg sket cte sal beliau ni...sperti yg kiter tw kan, beliau  wartawan yang terkenal kat Malaysia ni...terkenal sbb dye ader trademark dye sndiri..'yg penting tangan dye dan wajib ader peribahasa lw melaporkan sesuatu berita tuh...' tapi aku ingat ag, cikgu aku masa sekolah dlu penah pesan..., "awak,hazwani..lw xde sangat peribahasa yang sesuai nk masukkn dalam karangan awak, jgn sesekali amek peribahasa KARAM SINGH WALIA tw..sebab peribahasa dia guna tuh, untuk silibus sekolah Tamil jew...hehhehe..t pemeriksa x paham plak..;p...


Orait...sedikit info sal beliau saya leh kongsi ngn korg2...



  • beliau merupakan enviroment journalist untuk TV3... 
  • he was secondary school teacher.... 
  • graduan from UPM n University of London.. 
  • dye yang produces malaysian hockey star..like Maninderjit..abdul rahman..saiful... 
  • dye ader koleksi buku 4300 peribahasa..hehe...mantap... 
  • 10 tahun lepas..kenderaan utama dye hanya motosikal... 
  • seorang yang sangat pentingkan masa....be a panctual person like him k....!! 


                                             
HE BECOME MY MENTOR...


itu jew aku dapat kongsi ngn korang sedikit sebanyak sal wartawan terbek ni...kiter samer2 usaha supaya satu ari nnti dapat jadi cam beliau...amin...tp yang penting..jgn cepat mengaku kalah bile dugaan dtg...always think positive..coz nak jadi wartawan yang berjaya bukan sng cm yg di sngka...okeh!!..^^

BILE DA MENUNTUT..KENE AMALKAN...

Assalamualaikum seme...pekhabar..?hope sihat2 la sllu ye...'nak exam da ni..xley sakit2..hehe..'
ermm..petamenye..xde cte yang nak di kongsi..tp mmndangkan kne smpai 8 entry..so nk x nak kne la jugak merepek2 sket..huhu..ase cam nak malas nak tulis pnjg2..so just nak straight to the point...^^


korg ingat ag x ape dye ciri2 seorang wartawan yg baik..?kite semua kan bakal jadi seorang wartawan x lme ag...yelah..cam penat kot blaja smpai 4tahun, tp kuar2 x praktikkan ilmu 2 even skjp...at least amek la or cri pengalaman dalam bidang kewartawan ni kan...hehhe..lw betol2 xley masyuk,...bru lah bertukar angin ngan jadi enterpernuership, cikgu ke or paper jew la...(just only my opinion)..hehe..


ok lah..aku ingatkan korg2 semua ea cmne ciri2 seorang wrtawan yang baguszz...:




seyes tol...senyum sket...haish!


  • hubungan kiter ngn sumber a.k.a source mesti kne jaga...kne ngam...
  • nak jadi penulis n wartwan yang baek kne mula mnjadi pembaca yang baek...kne tulis feature writing at-least 2x smggu...!
  • bile kne report news, jgn copy paste jew...no plagarism....
  • kene ader karakter sendiri...lw ader trademark ag bagus...hehe...
  • senjata seorang wartawan adalah bertanya...lw malu nak tnya..
  • mesti ader pengetahuan yang luas tntang current issue...jgn jadi katak bawah tempurung.."saper ek ketua menteri penerangan dan komunikasi skg ni..?(*_~)...
  • slaen tuh kne rajin bertanya..lw malu sesat jalan..huhu...ermm..ok itu jew yg ley share ngn korg..ader paper nk tmbah sila komen yep...
P/S : sharing is charing....sper ader2 ciri2 dia atas...ley jadi pembantu madam Adzra pasni...
         Terima Kasih Sudi Bace...^^
                                                                                           

Wednesday, 6 April 2011

IMPIAN ATAU KENYATAAN...

sebelum ni sangat-sangat lah janggal lw dengar sal DSLR ni...kalau kawan2 duk cerita sal kehebatan camera ni, aku macam budak kecik yang ditanya sal politik..boley ternganga la jawabnya..langsung tak tw aper2...Sblum ini yang aku tw, just tw camera untuk amek gmbr jew..xtw la plak mcm2 effect ley wat ngan DSLR ni...yelah sblum ini amek gmbr guna cmera cabuk jew..itupun dah nak arwah dah..ish3...kejap kabur, kejap sharp..mcm2...tp cner nak pakai DSLR lw xtw aper2...??huhu...tapi semunya tu,2 sem lepas punya cter...jeng3...




Alexandra Villard de Borchgrave
>Photojournalist<



ALHAMDULILLAH..pas diperkenan doa oleh ALLAH untuk smbung study kat U pas khatam itu STAM, dapat plak blaja pasal ilmu yang berkaitan ngan Media ni..Terdetik lah di hati mau beli DSLR ni...as we know, Media ngan Camera (spt gmbr di atas) mmg x dpt di pisah kan...lw nak jadi journalist serba boley ni, nak x nak kne ader 'bende' ni..tp skg lw tgok kt zaman yang xde mnde  yang ley jd mustahil ni, bukan stkat orang yang belajar sal media jew kne ader, tapi dak sekolah yang rendah2 ngan menengah2 ni pun da ader...da jadi trend plak...siap canggih tahap aper ag...ermm....so dapat la di rumus kan kat sini, dunia zaman skg ni, aper benda yang sbnrnya kemahuan tuh,da jadi cam keperluaan da...xde mnde yang pelik...(da stat merepek..hehhe...)


>NIKON D50<
Aper2 pun...angan2 nak miliki bende ni, still ader...cuma waktu dan izin ALLAH tu x tw bile...nak mx ngan family, bukan nye murah2..hehe..laen la lw mak ayah mmg kaya n then ley belikan aper2 jew yang anak dyorg nak...hehe...tp aku x mcm tuh, aku ank yang baek..kui3..tp lw dapat hasil dari titik peluh aku sndiri, itu yang lebey BERHARGA sbnrnya...ye dok.??.....

aku makin teruja nak dapat camera cgni pas blaja subjek Photojo ngan madam Ainurliza..she's a great camerawomen u know....byk ilmu DSLR aku dpt dari dye...kne tw aper bnde tu shutter speed, ISO, aperture and so on...futhermore, mcm2 setting ley tukar untuk dptkan pic yang terbaek...dari jelas ley kaburkan..dari huduh ley cntikkn..erm....tp still kne blaja untuk dapatkan kesan yg terbaek...like idiom says, makin byk kiter blaja, mkin byk mnde yang kiter xtw kan..hihihi..

Ase cam byk jew aku melalut ni, aper2 pun...mx doa kwn2 supaya ALLAH murahkan rezeki aku nak beli DSLR ni..hehe...doa yang paling baek adalah doa untuk kebahagiaan owang len...^^